Oddelki

KIVI (2,5 kg) View full size

KIVI (2,5 kg)

7,00 €

Pakiran po 2,5 KG. 

Poreklo Hrvaška, dolina reke Neretve.

Kivi lahko še dozorimo z jabolki, tako bomo dosegli najboljši okus kivija.

Več informacij

Kivi je  eno najbolj hranljivih in ih živil, saj je v njem več vitaminov in mineralov na gram sadeža kot v večini drugega sadja.
 

Če večina ljudi ob sadju, bogatem z vitaminom C, najprej pomisli na limone in pomaranče, pa bi si to asociacijo prej zaslužil kivi. V njem je namreč dvakrat več vitamina C kot v limoni ali pomaranči. Tako za potrebujete le en kivi na , da telesu zagotovite potrebo po vitaminu C.

Kivi ima približno isto raven kalija kot banane, a je kar pol manj kaloričen.
 

Vsebuje tudi številne druge vitamine in minerale

Vitamin E

Za vso nizkokalorično hrano je precej nenavadno, da je bogat vir vitamina E, kaj šele za sadje. Pogosteje ga namreč najdemo v rastlinskem, sončničnem in olivnem olju, oreščkih, pšeničnih kalčkih, koruzi, soji … Vse to pa lahko nadomestite z nizko kaloričnim kivijem, če želite zagotoviti dnevni vnos vitamina E, ki je močan antioksit in telo varuje pred srčno žilnimi boleznimi, aterosklerozo in neplodnostjo.

Folna kislina

Človeški organizem ne more sam proizvajati folne kisline, zato jo mora pridobiti s hrano. Eden od načinov je tudi, da uživate zeleni sadež. Ta je namreč bogat vir folne kisline, ki ima vlogo pri hitrih celičnih delitvah, zato je pomembno, da je zaužijemo dovolj med in po nosti. Plod namreč varuje pred nevrološkimi motnjami, saj pomaga pri ilnem razvoju možganov, lobanje in hrbtenjače. Poleg tega preprečuje tudi srčno žilne bolezni, možgansko kap, raka, debelost, depresijo, izboljšuje spomin in lajša vročinske oblive v menopavzi.

Kalij

Kivi ima približno isto raven kalija kot banane, a je kar pol manj kaloričen kot to tropsko sadje. Poleg tega ima nizke vrednosti natrija, kar je še posebej priporočljivo za ohranjanje normalne ravni krv tlaka in tako varovanje srca in ožilja.

Kivi je dober vir karotenoidnih luteinov

Kivi ima visoko koncentracijo luteina, antioksita, ki preprečuje starostne bolezni oči. Tako preprečuje nastanek sive mrene, poleg tega pa preprečuje poškodbe DNK in zavira encime, ki pospešujejo rast tumorskih celic. Poleg luteina vsebuje tudi številne druge antioksite.

Izboljša delovanje imunskega sistema

Zeleni sadež z vsemi zgoraj naštetimi ilnimi učinkovinami izboljšuje delovanje imunskega sistema in tako telo uspešno varuje telo pred vsakodnevnimi učinki stresa, izpostavljenosti različnim virusom in bakterijam.